Efter mellanskolan skulle man söka till olika linjer i gymnasiet. I Kinnula fanns ingen gymasieskola. Man fick söka till olika orter längre bort hemifrån. Jag sökte till staden Jyväskylä eftersom min syster som hade jobbat som piga hos grannen nu hade avancerat och flyttat till Jyväskylä, arbetade som servitris och delade en etta med en studerande flicka. Jag fick emellertid bo hos den andra kvinnan där jag några år tidigare fick övernatta. Hon hade också avancerat, hade en större etta med kök och  större hall och badrum. Jag sov i vardagsrummet och hon i köket.
Jag tror att hon upplevde det jobbigt eftersom hon hade skaffat mig ett annat boende. Det var 3-rummare med kök och badrum. I ett rum bodde en äldre kvinna med stomipåse. Inget fel i det men det var bajsfläckar överallt i toan efter henne. Antingen var hon blind, senil eller what ever, men för en ung flicka var detta äckligt.
Sen kom tredje anbudet. Jag skulle få bo hos en arbetskompis till min syster-servitris. Ensamstående mamma med en 7-åring. Jag skulle passa henne de kvällar hon jobbade.Hon hyrde övervåningen av ett hus en bit från stan.
Så fick det bli.
Vid det här laget kände jag att jag inte klarade skolan. Jag var ju väldigt blyg och osäker och skör inom mig. Fick inga kompisar direkt och syster min, som jag förskte besöka och lätta hjärtat, släppte inte alltid in mig. Hon var typ introvert. Jag hade önskat att vi kunde varit närmare varandra, att hon skulle stötta mig....
Ingen pojkvän eller sprit eller tobak fanns i min värld. Jag var väl omogen för sånt.
Sen kom den dan då jag inte gick till skolan. Ringde till klassföreståndaren att jag skulle sluta nu. Han var ifrån sig: Inte DU!! Men jag hade fattat mitt beslut, jag skulle jobba! 

Kommentera

Publiceras ej